Dordrecht

De binnenstad van Dordrecht, ontstaan aan een knooppunt van rivieren, speelde een hoofdrol in de middeleeuwse handel. Dordrecht is dan ook een echte monumentenstad, waar Dordtse gevels, voorname patriciërswoningen, pakhuizen, kerken en watertorens het stadsbeeld bepalen. Zoals het Stadhuis, dat in de 14e eeuw is gebouwd als Vlaamse koopmansbeurs en waar het stadsbestuur in 1544 z’n intrek nam. Of het Dordts Patriciërshuis, omgedoopt tot Museum aan de Maas, waar je kunt ervaren hoe een Dordts patriciërshuishouden aan het einde van de 18e eeuw leefde. Ook de Grote Kerk is een bezoek waard: deze geheel in steen overwelfde kruisbasiliek is beroemd om zijn 16e-eeuwse koorbanken, met houtsnijwerk in renaissancestijl.

Typerend aan Dordrecht zijn ook de vele hofjes, waaronder het vrouwenhof uit 1755 rond een binnentuin met eeuwenoude bomen en een waterput. Opvallend is ook, dat Dordrecht geen grachten heeft maar havens. Het sfeervolle havenkwartier met z’n pakhuizen, koopmanswoningen, kades en – anno nu – pleziervaartuigen strekt zich uit tussen Grote Kerk en Groothoofd. Bij Groothoofd heb je – vanaf één van de vele terrassen – een prachtig uitzicht over het drukst bevaren rivierenkruispunt van Europa.

Gebouw De Holland en het interieur van schouwburg Kunstmin zijn recenter van aard. Ze werden begin 20e eeuw ontworpen door de beroemde Nederlandse architect en interieurontwerper Sybold van Ravesteyn. Gebouw de Holland herberg tegenwoordig het Nationaal Onderwijsmuseum, met de grootste onderwijshistorische collectie ter wereld.

In het Dordrechts Museum vind je kunst van vroeger en nu, ondergebracht in een historisch gebouw met hedendaagse vleugel.

Openbaar vervoer

Veel Dordtenaren maken gebruik van het openbaar vervoer, bijvoorbeeld om naar hun werk te gaan. Dordrecht heeft drie mogelijkhede: de trein, de bus en de waterbus.

Vergeleken met de rest van het land heeft Dordrecht een goed netwerk van openbaar vervoer. Dordrecht Centraal is een intercitystation. Daarnaast heeft de stad nog twee andere stations, namelijk Dordrecht Zuid en Dordrecht Stadspolders. Door het goede netwerk is Rotterdam in principe binnen het uur te bereiken. De Dordtenaar kan vanaf het Centraal Station ook nog twee andere kanten op, namelijk richting Breda en richting Sliedrecht en Hardinxveld.
Dordrecht heeft veel busverbindingen, zowel binnen de stad als tussen de stad en een andere plaats in de regio. Houd er echter wel rekening mee dat de busverbinding tussen Dordrecht en de regio 's avonds een stuk minder uitgebreid is.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb